Extra informatie
Zaans hout
Op de eerste foto zie je werk van Tanja Waiboer. Zij is 16 jaar en zit in 4 VWO op het Zaanlands Lyceum. Zij volgt nu bijna twee jaar lessen bij Tanade.
Haar inspiratie was de kleding van een kind op een schilderij in het Zaans museum, maar ook de informatie die zij kreeg tijdens de modeshow van de Zaanse Kaper. Het gebruik van de kleuren rood en blauw en de natuurlijke prints op de stoffen.
De tas hier op de foto is geïnspireerd op de zakken die onder de rokken werden gedragen. Bewerkt met Zaans stikwerk, een techniek waarbij meerdere lagen stof op elkaar worden gestikt. Tussen de stiksels en lagen stof word er nog extra opgevuld waardoor er een reliëf ontstaat.
Tanja vond de opdracht vooral heel leuk omdat zij er heel veel creativiteit in kwijt kon.
Model: Tanja Waiboer, fotografie: Tabitha van Duin
Het materiaal is jute touw, deze werden in de 19de eeuw veel geslagen in de lijnbanen, voor de industrie en de scheepvaart.
Deze kap heb ik gemaakt en zal nog wel gebruikt worden als voorbeeld tijdens mijn lessen bij Tanade en FluXusZaanstad.
Deze knooptechniek werd ook gebruikt in de scheepsvaart maar kan op verschillende manieren worden toegepast. Voor mij is dit altijd een uitdaging om hiermee te experimenteren en een nieuwe functie te geven. Bess van Noord was zo lief om ermee op de foto te gaan. Foto gemaakt door Tabitha van Duin.
De creatie op dit bord is van Khes Ten Wolde. Zij is 16 jaar oud en zit al 8 jaar op les bij Tanade. Op school volgt zij de leerroute Wellness, daar moet je ook wel creatief voor zijn maar heel anders. Khes vind het heel leuk om bij Nathalie Prins van Duin op les te zitten omdat je alles zelf mag bedenken en maken.
Volgens Khes: mijn inspiratie was een schilderij in het Zaans museum. Wat ik mooi vind van het schilderij, is dat het veel wit heeft en heel rustig en simpel is. Op het schilderij staat een vrouw afgebeeld met een halsdoek om en een kapje op het hoofd. Ze draagt veel sierraden met parels, het geheel vind ik heel mooi bij elkaar passen.
Ik heb veel chiffon gebruikt voor de bloes en heb dat op verschillende plekken gerimpeld. het kant heb ik gebruikt om een soort halsdoek te maken. Het kant is opgebouwd uit allemaal kleine stukjes die ik aan elkaar verbonden heb zodat er een nieuw kantpatroon ontstaan is. Dit kant is aan de halslijn gebruikt maar ook aan de manchetten, geïnspireerd op de losse mouwtjes die vroeger gedragen werden. Op het kant heb ik veel pareltjes met naald en draad vastgezet.
Ook deze foto is gemaakt door Tabitha van Duin
Ik ben Klaske en zit nu ruim twee jaar bij Tanade op les. Ik heb tot nu toe vooral jurken gemaakt, want ik draag ook het liefst jurken. Ik heb heel erg veel hobby's en er komen er ook steeds meer nieuwe bij, samengevat alles wat te maken heeft met iets maken en creatief bezig zijn. Ik ben eigenlijk gewoon verslaafd aan creëren, want het liefst doe ik dat de hele dag door. Later zou ik graag naar de kunstacademie willen in de richting fashion.
Met Tanade zijn we naar het Zaans museum gegaan en naar een mode show van de Zaanse Kaper. Ik heb mij vooral door dit laatste laten inspireren. De dames tilde soms hun rokken op waardoor je de hoepelrok kon zien. Het skelet van de jurk. Dat heb ik naar het nu of zelfs naar de toekomst getrokken.
Ik heb ook een diezak gemaakt, heb daar een rits en een schuine band aan gemaakt waardoor het een moderne tas is geworden.
Ik heb gewerkt met oude spijkerbroeken, baleinen, kaasdoek en linten.
Voor de tas heb ik zaans stikwerk gebruikt.
Ik vond de opdracht superleuk, want ik wilde al een hele tijd met hoepels werken. Nieuwe naaitechnieken leren vind ik ook heel leuk en de uitstapjes waren ook heel gezellig.
In opdracht van FluXusZaanstad
Ik volg al 8 jaar les bij Tanade. Op school doe ik de leerroute creatief ondernemen.
Mijn inspiratie was een schilderij in het Zaans museum, wat mij opviel was het zwaard wat de man op het schilderij bij zich had. Op het handvat waren krullen en bloemen gegrafeerd.
Als techniek heb ik het volgende gedaan. Een stempel gemaakt van foam, daarmee heb ik een afdruk gemaakt op de satijn geweven stof. Ik heb met de hand de gedrukte krullen nog extra accenten gegeven. Langs de rand van het kussen heb ik een plooienrand gemaakt geïnspireerd op details uit de kleding van de Zaanse Kaper.
Ik vond deze opdracht erg leerzaam en het gaf me heel veel inspiratie.
In opdracht van FluXusZaanstad, foto gemaakt door Tabitha van Duin
Wendy Stikkelorum, ik volg sinds oktober 2017 met ontzettend veel plezier naailes bij atelier Tanade. Hier kan ik mijn creativiteit alle ruimte geven. Voor de expositie heb ik me vooral laten inspireren door de ambachtelijke industrie in Zaandam. Jute zakken waar grondstoffen mee werden aangevoerd en de molen in het Zaans museum.
Gefascineerd door het strakke lijnenspel van de molen heb ik met kunststof strippen een jute aardappelzak omgetoverd tot een futuristische kunstcreatie. Door een optische illusie op de zak te creëren, laat ik het silhouet van de Zaanse klederdracht terugkomen. Met een knipoog naar de Zaanse kaper, heb ik de optische illusie door laten lopen in een grote kap. Hierdoor vormt het stuk een geheel.
Ik vond het ontzettend leuk om met materialen te werken die niet voor de hand liggend zijn. Het flexibele van de jute, wat alle kanten opwerkt, in tegenstelling tot het massieve van het kunststof. Alles heb ik met de hand vervaardigt, waarbij ik veelvuldig gebruik heb gemaakt van de boormachine en decoupeerzaag. Het is een creatie die van te voren niet tot in de puntjes is uitgedacht, maar tijdens het proces is vormgegeven. Hierbij heb ik echt "out off the box" moeten denken.
Nathalie bedankt voor deze te gekke ervaring. het smaakt zeker naar meer.
De tas is gemaakt door Erica Feenstra. Zij wilde al langer iets doen met Zaans stikwerk en had zich daarom ook aangesloten bij de groep die voor Zaans Hout aan het werk ging. Ze is mee geweest naar de show van de Zaanse Kaper en heeft ook inspiratie opgedaan in het Zaans museum.
Zaans stikwerk ik een techniek die ook veel in quilts gebruikt wordt. Het is een opvul techniek waarbij er drie lagen gebruikt worden waarin een motief gestikt wordt. Dit motief wordt na het stikken nog extra opgevuld voor meer reliëf.
Volgens Erica: Ik wilde graag een beetje proeven van het Zaans stikwerk. Wat ik er leuk aan vind is het reliëf wat je erin krijgt. Ik vond de opdracht leuk, maar het werk is intensiever als dat ik dat van tevoren had bedacht. Het goed vullen van de motieven viel soms tegen.
Het resultaat is wel heel mooi geworden Erica!
Dewi Appert het model op deze foto heeft samen met Tanja Waiboer deze creatie gemaakt. Dewi zit ondertussen niet meer bij mij op les maar toch wil ik haar even in het zonnetje zetten. De foto is ook weer door Tabitha van Duin gemaakt. In opdracht van FluXusZaanstad zijn de posters gedrukt.
Oké nu is mijn creatie aan de beurt. Ik wilde deze creatie al heel lang maken, om een stukje erfgoed te eren. Dit hele pak is gemaakt van touw. Ik heb heel veel touwen naast elkaar gelegd en daar meerdere knopen in gemaakt. Door dit op verschillende plekken weer aan elkaar te verbinden blijven de touwen naast elkaar liggen maar vormen ze wel een top. De knoop op het hoofd is weer een vertaling in touw van de Zaanse Kaper. De pantalon is ook helemaal uit naast elkaar gelegde touwen gemaakt. De scheepvaart en de industrie zijn grote inspiratie bronnen geweest. Het henneptouw werd ook in de Zaanstreek geslagen. Daarom dit materiaal. Ik ben heel tevreden met het eindresultaat. Het inspireert me weer om nog meer te maken met touw en knooptechnieken. Dank je wel Tanja Waiboer dat je model wilde zijn en Tabitha van Duin voor de mooie foto. Ook FluXusZaanstad bedankt voor deze mooie opdracht.
Nathalie heeft me geholpen bij het maken van verschillende kledingstukken die ik bij het Amfi heb laten zien. Ik ben enorm blij met die resultaten en heb er erg goede feedback op gekregen.
Ook heeft Nathalie ons erg goed begeleid bij het project van de Zaanse klederdracht. Met de goede voorbereiding hebben we makkelijk inspiratie opgedaan. De opdracht was duidelijk: Zaanse klederdracht kenmerken terug laten komen in jouw stuk. Tijdens ons bezoek aan het Zaans museum is duidelijk geworden waar de rijke Zaanstreek toen van hield.
Je vond enorme hoepels, vele lagen en rood terug in de schilderijen. Die kleur vond ik erg inspirerend en wilde deze terug laten komen in mijn werk. Ook grepen de hoepels mijn aandacht, hoepels dragen om je figuur zo aantrekkelijk te maken.
dat doen we nu nog steeds alleen niet met hoepels. We volgen bijvoorbeeld de familie Kardashian. lichamen vervormen is dus niet ouderwets.
Minirokjes en enorme billen is wat we nu willen, ik heb mijn best gedaan om de wensen van nu in de technieken van vroeger te laten terug keren. Hierbij heb ik een rode stof met bloemen gebruikt en baleinen (kunststof strips) van de bouwmarkt en er is enorm veel gehannes bij komen kijken. Baleinen gaan niet zomaar onder een naaimachine...
Ik ben enorm trots op wat we hebben gemaakt als groep en hoop dat er in de toekomst nog meer van dit soort uitdagingen op ons pad komen!
heel mooi gezegt Bess.